Oesterzwammen kweken

20 okt. 2017 bij de Mikkelhorst startpakket aangeschaft oesterzwammen kweken. Een emmer en een zakje broed. Als voeding wordt koffiedik gebruikt. Aan de buitenkant van de emmer staat de gebruiksaanwijzing, met verwijzing naar een 7-delig emailhandleiding en het adres waar je je aan kunt melden, zeer aan te raden. 

Op maandagmiddag werk ik in de Hortus waar een koffiemachine staat die ik 's avonds moet legen, komt mooi uit. Dus op maandagavond 23 oktober kon ik het pakket opstarten. Ongeveer 1,5 cm. koffiedik had ik en daar heb ik het zakje broed doorheen gemengd.  Ik had het broed niet in de koelkast gelegd, wat wel moet, dus de eerste draadjes schimmel waren al zichtbaar. Na 4 dagen was het broed al aardig aan het groeien, toen heb ik er een dun laagje koffiedik bovenop gelegd. 

Afgelopen zaterdag op de Duurzaamheidsmarkt in Ten Boer trof ik de oesterzwammenman en kreeg nog wat extra tips van hem. Ik had alles net wat anders gedaan, maar hij verzekert dat het broed sterk is, komt wel goed. 
Zijn tips; eerst een goede laag koffiedik in de emmer, zo'n 2-2,5 cm. Daar het broed over uitstrooien. Als je een wit laagje ziet, is al na een paar dagen, verse koffiedik erover.Let op dat het koffiedik niet te droog is, daarna kun je de hele emmer meteen aan blijven vullen met koffiedik tot ie vol is, moet echt vol anders gaan de paddestoelen in de emmer groeien en ze moeten door de opening aan de zij- en bovenkant naar buiten. Na enkele weken is het broed helemaal in het koffiedik gegroeid en zullen er aan de buitenkant oesterzwammen verschijnen. 
Verdere aanwijzingen staan op het bijgeleverde papier en is te lezen in de emails. 
Geschatte oogsttijd: na 6 weken. Voor mij dus begin december.
30-10-2017 koffiedik bijgevoegd, 's middags een laagje van thuis, vochtig genoeg,  en 's avonds de dagopbrengst van de Hortus. Het lijkt iets droog, is al aardig vol. Gaat goed zo.
En maar wachten, er gebeurde niet veel. Enkele dagen in de kou buiten gezet, nog niet. Toen in de bijkeuken, jammer dan, als niet gelukt beschouwd. En wat vind ik vandaag 25 dec, groei. Zie laatste plaatje. Nu maar weer op het aanrecht binnen, wel wat extra water ingegooid. En wachten maar weer.