Hennepplanten in de geschiedenis

De hennepplant als grondstof voor voedsel, papier en kleding.

Hennep is al duizenden jaren een begeleider van de mensen. Er zijn honderden cultuursoorten van de hennepplant.

Het oerthuisland van de hennep is Centraal-Azie. Langs twee verschillende wegen is de hennepplant in Europa beland, enerzijds via Griekenland ( waar het onder de naam Cannabis bekend was) naar Rome en Gallie, en de andere weg ging over Zuid-Rusland naar de Slavische landen en aansluitend naar Duitsland, waar ze daarna steeds verbouwd is. Bekend is dat al duizenden jaren voor Chr. de hennep in China als geneesmiddel werd gebruikt en als grondstof voor papier. 
Rond 700 voor Chr. kwam het in Europa aan. Door de hennep kon de boekdrukkunst midden vijftiende eeuw een grote vlucht nemen. Ook de zeevaart maakte veel gebruik van de hennepplant en het hennepzaad werd als voedsel gebruikt, vooral onder de plattelandsbevolking. 

Pas begin twintigste eeuw kwam hout als grondstof voor papier en het katoen deed zijn intrede. Dat waren de twee grote oorzaken waardoor de hennepplant helemaal in de vergetelheid raakte. Maar al werd de plant nauwelijks nog verbouwd, toch bleven veel soorten van de hennepplant bestaan, waaronder ook enkele soorten die de bewustzijnsveranderende stof THC (tetrahydrocannabinol) bevatten. Deze stof wordt geproduceerd in de klierhaartjes onder het blad, en in de bloeiwijze van de vrouwelijke planten, en van deze stof kan hasjiesj en marihuana gemaakt worden. Een gevolg daarvan was dat rond 1930 de hennepplant alleen nog bekend stond als een plant die bedwelmende stoffen bevatte, en de plant kreeg bijnamen als duivelskruid, moordkruid.Maar ook veel THC-vrije soorten ( of THC-arme soorten) zijn blijven bestaan, die helemaal niks te maken hebben met hasjiesj en marihuana. Toch kwamen er talrijke verboden om de hennepplant te verbouwen En dat gold meteen voor alle hennepsoorten.Het duurde tot 1990 voordat er weer serieus is begonnen met de verbouw van de hennepplant. In Europa zijn 25 soorten toegestaan voor verbouw. Dit zijn allemaal THC-vrije ( THC-arme) soorten.